Kiemelt ajánlat

Kucsera szobák - Olcsó szállás a centrumban

Rovinj talán legolcsóbb szállása! Kétfős, pótágyazható szobák, konyhahasználattal, parkolóval és ingyenes wifi-vel.
Költséghatékony szállás a nyaralása idejére, amit még vonzóbbá tesz a konyhahasználat, ami itt van és szobákhoz nem jár általában. Grillezési lehetőség biztosított.

Főszezon:
28

Eu/éj/2 fő!

A kempingezés régen – Retro


A kempingezés nem új keletű dolog, nem kizárólag a modern ember hobbija, bár George W. Sutton 1920-ban a VANITY FAIR magazinban azt írta, hogy a “Motorizált kempingezés még gyerekcipőben jár”.
Pedig a kempingezés vagyis inkább a mobilis házban/építményben lakás/alvás igen régi időkre nyúlik vissza, hiszen a vándorcigányok maguk építettek ló-vontatta szekerekre épített felépítményeket, amikbe aztán a vándorlásaik során laktak. Természetesen ők nem nyaraláshoz használták ezeket a “lakókocsikat”, de nem telt el sok idő és a szélesebb réteg is meglátta a fantáziát ezekben a bárhová elvihető kis lakokban és mára már egy mindennapos és költséghatékony mindennapi használati tárgy lett.
Kezdetben mindenki maga építette a lakókocsiját egy átalakított autóból. A lakóautók és lakókocsik építésével foglalkozó cégek csak később jelentek meg a piacon és innentől indult útjára ez az új őrület.

Tervrajz egy 1902-es Ford T-modell lakóautóvá alakításáról. George W. Sutton 1920.Augusztus 20. VANITY FAIR magazin

Az elsők közül, akik felismerték a lehetőséget, hogy a lakókocsizás hamarosan nagy népszerűségnek fog örvendeni az Airstream nevű 1930-ban alapított cég tette meg talán a legnagyobb lépést. Olyan akkoriban modern megjelenéssel rendelkező luxusfelszereltségű lakókocsikat kezdtek el gyártani, amik még ma is nagy értéket képviselnek a gyűjtők és a Steampunk irányzat képviselői között. Egy-egy tökéletesen felújított Airstream lakókocsi ára sokszor megközelíti egy luxusautó árát is. Ennek az ikonikus márkának köszönhető, hogy a lakókocsizás elérte a mai népszerűségét.

 

Egy klasszikus Airstream a márka védjegyévé vált króm megjelenéssel. Fotó: Kate’s Lazy Meadow

 

És az akkoriban modernek számító belső tér, ami még ma is szemet gyönyörködtető.

 

A legújabb Airstream lakókocsi. A gyár hű maradt a hagyományokhoz és a klasszikus design-t és vonalat követve készíti a legújabb modellt is. Ez az Rv 2017-es modell.

 

A 2017-es modell belső tere. itt is a hagyományos megjelenést tudjuk felfedezni a modern és gyönyörű belső enteriőrben.

Természetesen a lakókocsik és a lakóautók mellett megjelentek a kempingezés másik ikonikus “felépítményei” a tető-csomagtartóra rögzített kinyitható sátrak és az utánfúból kinyitható kemping alkalmatosságok. Az 1980-as években az NDK gyárainak köszönhetően Magyarországon is nagyon népszerűek voltak ezek a szerkezetek. Legelterjedtebb  az utánfutós rendszerű sátrak voltak, köszönhetően az áruknak és annak, hogy könnyű súlyuk miatt egy kis autó is el tudta húzni valamelyik balatoni kempingbe.

Az egyik a sokféle tető-csomagtartóra szerelhető sátoros megoldás közül. Ezt a képet látva, nehéz elképzelni, hogy kényelmes lehetett.

 

Az utánfutós megoldás. Ezt a modellt nagyon könnyű volt kinyitni és becsukni. Pillanatok alatt rendelkezésünkre állt egy asztal és két ágy. 1940-es évek.

 

Kempingező társaság egy folyóparton. 1950-es évek.

 

Egy korabeli belső tér. A nem luxus kategóriájú lakókocsik belső tere elég szegényes és egyszerű volt viszont olcsó, ami tovább növelte a népszerűségét.

 

A kisebb és könnyebb lakókocsikat akár motorkerékpárral is lehetett húzni. manapság ez a megoldás teljesen eltűnt az utakról, ami talán nem is baj, hiszen nem volt túl biztonságos ez a vontatási módszer.

A kor másik meghatározó és rendkívül népszerű eszközei a lakóautók voltak. Amerikában volt a legkedveltebb kempingező jármű a lakóautó és rengeteg féle típusú, felszereltségű és márkájú modellt lehetett kapni belőle. Természetesen Európának is megvan a maga ikonikus lakóautó modellje, ami a Volkswagen Lt/ Transporter volt, amit még a mai napig gyártanak és használnak.

Amit senkinek nem kell bemutatni. Az 1960-70-es évek kultikus lakóautója, ami Amerikában is nagy népszerűségnek örvendett. A hippikorszak egy ikonja és sok család vágyálma volt egy Volkswagen Camper.

 

Az amerikai kempingezőkultúra nagy ikonja az extravagáns megjelenésű Brooks Stevens Western Flyer 1941-ből.

 

A Mercedes gyár is próbálkozott lakóautó gyártásával, több és kevesebb sikerrel. A fenti képen a gyár legsikeresebb modellje látható a 80-as évekből.

 

A modern kori kempingezés

A kempingezés legnépszerűbb időszaka kétségkívül az 1980-as évekre tehető. Európában ekkor vált széleskörűen a legnépszerűbb nyaralási formának. Ekkoriban lett a kempingezés, legyen szó akár a lakókocsizásról, sátrazásról vagy a lakóautós kempingezésről szó, egy életforma, a szabadságvágy egy kifejezése. Angliából indulva Németországon át jutott el Magyarországra is ez a roppant népszerű nyaralási forma. Az emberek gyorsan megszerették a közvetlen emberek és a különleges szállások miatt. Egész szubkultúra alakult ki, akik időt, pénzt és munkát nem sajnálva hónapokig csinosítgatták, alakítgatták a lakókocsijukat, hogy szebb vagy egyedibb legyen mindenkinél.  Ebben élen jártak a németek, akik az Európai kempingekben egy nagy többséget alkottak akkoriban.
A kialakuló és életre-szóló barátságoknak és a sok közös élménynek köszönhetően Magyarországon is gyorsan és visszavonhatatlanul elterjedt a kempingezés, ami a mai napig is töretlen.

Végezetül egy pár pillanatkép az 1980-as évek kempingjeiből.

 

 

 

 

 

 

Kiemelt ajánlat

Kucsera szobák - Olcsó szállás a centrumban

Rovinj talán legolcsóbb szállása! Kétfős, pótágyazható szobák, konyhahasználattal, parkolóval és ingyenes wifi-vel.
Költséghatékony szállás a nyaralása idejére, amit még vonzóbbá tesz a konyhahasználat, ami itt van és szobákhoz nem jár általában. Grillezési lehetőség biztosított.

Főszezon:
28

Eu/éj/2 fő!